Nyheter
Websidene våre er under utvikling.
Mer innhold kommer på plass i denne seksjonen snart. Velkommen tilbake senere.

MiA deltar i et internasjonalt prosjekt der vi arbeider med europeiske verdier og integrering.
Prosjektet utarbeider metodikk og struktur for hvordan apper kan bidra til lettere introduksjon
til flere sider av dagliglivet i immigranters nye hjemland. 

De fleste har tilgang til en mobiltelefon, og via denne kanalen kan mange manøvrere lettere
inn i ulike sosiale sammenhenger, såvel som innen kulturliv og arbeidsliv.

I dette prosjektet samarbeider MiA med partnere fra Østerrike, Spania, Malta og Belgia.

Klikk her for å se mer informasjon om prosjektet: PosterFlyer og Newsletter.
Frokostseminar og boklansering 5. juni 2018

MiA inviterer til frokostseminar om opplæring knyttet til fag og norsk 
tirsdag 5. juni kl. 8.30-10 i Vinterhagen, Sentralen, Øvre Slottsgate 3.
Frokostbuffet serveres fra kl. 8.15.

Tema
Det er behov for flere fagarbeidere i Norge.
Ifølge NHO trengs det 90.000 nye innen 2035.

Flere av de som kommer hit har med seg kompetanse innenfor fagfelt 
de ønsker å fortsette med.

- Hvordan er det mulig å innrette norsk- og faglig opplæring slik at man integrerer det
faglige innholdet fra dag 1? 

- Relevante eksempler fra arbeidsliv og opplæring innen norsk og kjøkken- og kantinefag

- Lansering av boka «Arbeidsnorsk for kjøkken og kantine» for A1/A2 nivå


Innledere:
Fagforbundet, Seksjon helse og sosial - Erlend Eliassen
Oslo Universitetssykehus - avdelingsleder for kjøkken kantiner og matretter Vidar Arnesen 
Scandic Hotel Vulkan - kjøkkensjef Mario Prinz
MiA - pedagogisk ansvarlig Gunnhild Aakervik


Vi legger opp til et seminar der deltakerne er velkommen med innspill, og setter av tid til dialog
og kommentarer.

Seminaret er gratis. Vennligst meld deg på til bareeli@online.no av hensyn til
matbestilling.


Velkommen!

Invitasjon (pdf)
Sjekk ut artikkelen Gunnhild Aakervik, MIAs pedagogiske ansvarlig, har skrevet om eldreomsorg for Utdanningnytt.


MiAs egen prosjekmedarbeider, Violet Welli, ledet debatten hos Oslo Sanitetsforening onsdag 6. september. 

Se flere bilder fra kvelden her.

21369409 1459591540788386 8007475558317942545 n
Ønsker du å lære om nytteplanter i hagen? Bli med på MiAs åpne arrangementer om nyttevekster i Botanisk hage 27. eller 29. 6. Omvisning av profesjonell guide, og sosialt samvær. Alle er velkommen. 

MatplantedagTøyen27286117-1
Bli med og møt andre kvinner/barn som ønsker å samarbeide om aktiviteter, nettverk og medvirkning. Kom til CAK 17. juni kl. 14, og ta gjerne med barna!

Lørdag 17 juni  2017-1
Av Shatha Alothman, deltaker Introduksjonsprogrammet, Bydel Grünerløkka

På jakt etter drømmejobben

Mange flyktninger som kommer til Norge håper å finne drømmejobben. De har kanskje tatt med denne drømmen fra hjemlandet, og håper de kan realisere den i Norge. Nordmenn prøver å hjelpe dem på ulike måter slik at de kan gå videre. I begynnelsen er det svært vanskelig for mange flyktninger som må forholde seg til et nytt språk og en ny kultur.

Men det første flyktningene lærer er norsk og å bli kjent med samfunnet. Nå er det også mange frivillige som vil hjelpe flyktninger til å bli en del av samfunnet. En av organisasjonene som organiserer frivillige hjelpere, er Refugees Welcome to Oslo (RWO), som MiA samarbeider med.

Intervjutrening forbereder møte med arbeidsgivere

På NAV Grunerløkka får alle flyktninger som bor bydelen ulike kurs hver onsdag og torsdag for å lære forskjellige ting. En spesiell ting de jobber med, er intervjutrening. Det viktigste for å få en jobb er å gjøre et godt intervju. Derfor har deltakerne i Introduksjonsprogrammet fått et kurs i intervjutrening. På dette kurset fikk de lære om intervju med arbeidsgivere, og de fikk trent seg på å være i en intervjusituasjon. Alle deltakere på kurset har fått hjelp av frivillige fra RWO.

Deltakerne har arbeidet gruppevis med intervjutrening til ulike yrker. De var delt inn i tre grupper, som snakket om hva som er det viktigste når de er i intervju, og etterpå gjennomførte de intervjuer. For eksempel er førsteinntrykket veldig viktig, og det å ikke bli stresset. Det er også nyttig å vite litt om hva slags spørsmål man kan få av arbeidsgivere, og på hvilken måte det er forventet at man skal svare. I tillegg ble det gått gjennom hva den som er på intervju kan spørre arbeidsgiverne om.

Lærte nyttige ting

Vi har snakket med de som tok dette kurset, deltakere og veiledere.

En deltaker fortalte at de hadde jobbet med hvordan de skulle gjennomføre et godt intervju for å ha gode sjanser til å få den jobben de ønsker seg. Han fortalte at intervjutreninga var veldig viktig, «fordi vi lærte nye ting som vi ikke kjente til fra før, og det vil hjelpe oss å bli klare til intervju». En annen sa at:«Vi var så heldig som kom på dette kurset.»

En av deltakerne som heter Sadam, og kommer fra Palestina, fortalte om sine erfaringer. Han har allerede fått jobb på en restaurant, men han sa at han lærte mange nye ting som er viktig på intervjuet. Selv om han har fått jobb, mener han at det er litt vanskelig å få jobb i Norge.

Veiledere sa at de snakket med deltakere om hva slags yrker vil de jobbe med. Deltakerne vil jobbe i forskjellige yrker,- håndverk, helse- og omsorgsarbeid og kundebehandling (frisør, butikker, hotell). Mange av deltakerne har erfaring fra ulike yrker fra hjemlandet eller andre steder.

På intervjutreninga lærte de mer om hvordan de skal snakke om denne erfaringen i intervju med arbeidsgivere. Linda Eikelenboom, økonomidirektør i Norva, og en av de frivillige bidragsyterne, uttalte at: «Flere av deltakerne underkommuniserte verdifull arbeidserfaring fra hjemlandet.» Hun rådet deltakerne til at de i større grad skulle fremme hva de faktisk kunne og hadde erfaring med av konkrete arbeidsoppgaver og yrkeserfaringen sin fra andre land.

Er det noe deltakerne har erfaring med, så er det at livet kan endre seg brått og mye. Da er det fint å huske på at det likevel er muligheter til å lære mer og nå andre mål dersom man arbeider hardt og får støtte på veien.

Det blir arrangert flere frivillige jobbintervjutreninger med frivillige i vår. Dersom du som leser denne artikkelen har lyst til å bidra, - ta gjerne kontakt med RWO eller MiA.

IMG 1078IMG 1081
IMG 1081IMG 1082


Mandag 23. januar deltok MiA på Give A Job arrangementet i Oslo Kongressenter. Vi ga veiledning og støtte til flyktningene som var der for å bli bedre kjent med det norske arbeidslivet og møte med arbeidsgivere. Flere av dem går på Introduksjonsprogrammet, der MiA har fagnorskundervisning. MiA er stolt over å være samarbeidspartner med Give a Job i utviklingen av et inkluderingsarena med fokus på å få flyktninger inn i det norske arbeidsmarked. Vår kollega Violet Weli deltok på arrangementet og fortalte:

- Mange av deltakerne jeg ukentlig jobber med fra introduksjonsprogrammet var på Give a Job arrangementet. Jeg så hvor mye de fikk nytte av å direkte møte med arbeidsgiverne og få svar på mange av spørsmålene om å jobbe i Norge. Mange av deltakerne syntes arrangementet var svært lærerikt og inspirerende. De fikk mulighet til å sosialisere med andre flyktninger, dele erfaring og bli sett. Nettverksbygging med både andre flyktninger og potensielle arbeidsgivere er et stort skritt mot integrering her i Norge. Jeg ser også at mange har økt sin selvtillit etter å ha vært på arrangementet. Deltakerne er mennesker som går gjennom mye i hverdagen, og det er flott å se at de har fått nytt mot og håp for fremtiden. De vet at det er vanskelig akkurat der de står nå, men jobber uansett hardt for å få et godt liv i Norge. 

Violet Weli fra Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet. Bilde av Ngan Thai Ngo
MiA har stand på Norskkonferansen til KompetanseNorge 5.-6. april 2017, på Ullevål stadion.Vi vil vise endel aktuelle fagbøker, og være tilgjengelig for samtaler om våre modeller for undervisning i fagnorsk i virksomheter,

og andre prosjekter knyttet til mangfold.

Velkommen innom!
Engasjerte og lærevillige studenter hos ASKO

MiA har samarbeidet med ASKO Sentrallager AS, om et prosjekt med fagnorsk på arbeidsplassen høsten 2016. Prosjektet ble støttet av VOX, og resulterte i at flere av de ansatte med minoritetsbakgrunn fikk utviklet sin norsk- og fagkompetanse. Flere av deltakerne uttalte i internavisen at de hadde fått tilbakemeldinger om at de hadde blitt bedre i norsk. ASKO Sentrallager AS ønsker å fortsette samarbeidet, og det kan bli flere kurs i 2017/2018.Asko-page-001
Vellykket minikonferanse om mentorordninger for unge med minoritetsbakgrunn
Les mer

Stolt som en hane eller dum som en stut?
Ei bok for deg som lærer norsk eller underviser andre.

Gunnhild Aakervik har skrevet ei ny bok om uttrykk i det norske språket, der dyr er den røde tråden.

Dette er ikke en bjørnetjeneste, for det å forstå betydningen av uttrykk og metaforer i språket, ligger på et ganske høyt nivå reint språklig sett, og krever også endel kulturforståelse.
Les mer

Skrivehjelpen - gjør at flere består norskprøvene!
MiAs pedagogisk ansvarlige, Gunnhild Aakervik, har utarbeidet ei praktisk og anvendbar bok for deltakere som skal opp til norskprøver og trenger å trene seg i skriftlig norsk.
Les mer

Animasjonsverksted for deltakere i introduksjonsprogrammet
Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet har utarbeidet en ny og spennende opplæringsmetode innenfor norsk språkopplæring med fokus på produksjon av animasjonsfilm. Dette er et kurs som legger vekt på kreativitet og prosessarbeid.Deltakerne samarbeider, og må planlegge godt for å klare å produsere sin egen film innen et angitt tidsrom.
Les mer

Nytt MiA-kurs; Digital kompetanse for selgere
Olav er 46 år gammel og jobber som selger for Uniteam Oslo. Han har jobbet for Uniteam siden 2007, Olav startet å jobbe som transport koordinator, men i 2013 begynte Olav å jobbe i salgsavdelingen. Som transportkoordinator hadde han ansvaret for å styre transporten av varer og containere, men i dag jobber han som selger, og har ansvaret for å imøtekomme kundenes ønsker og behov. Olav er en av åtte deltakere som deltar i et BKA-kurs om digital kompetanse som Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet (MiA) er ansvarlig for.
Les mer

Stiftelsen MiA samarbeider med Uniteam Gruppen til gjennomføring av BKA kurs
I 2015 inngikk Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet et samarbeid med Uniteam Gruppen i Oslo. Stiftelsen MiA har i samarbeid med Uniteam Gruppen fått tildelt midler fra VOX til gjennomføring av basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) Kurs. Uniteam Gruppen er en internasjonal leverandør av containere og moddulløsninger, som har ansatte fra ulike deler av verden.

Stiftelsen MiA holder BKA kurs for Unicare Manglerudhjemmet


Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet samarbeider med Unicare Manglerudhjemmet om gjennomføring av BKA kurs for utvalgte ansatte på Manglerudhjemmet. Hensikten med kurset er å utvikle ansattes muntlige ferdigheter, samt lese- og skriveferdigheter. Kurset vil kunne bidra til at deltakerne utvikler sine språkferdigheter og mestrer ulike utfordringer på jobb. Vi håper at kurset vil bidra til å fremheve deltakernes faglige kompetanse og å motivere de til å lære mer. I tillegg til dette vil kurset kunne bidra til at deltakerne blir tryggere på seg selv når de skal kommunisere med brukere, pårørende eller andre medarbeidere