Generasjoner på tur - besøk fra Lublin til Oslo, Socially Active prosjektet
MiA fikk besøk av ei gruppe på 21 personer fra vår samarbeidspartner NowyStaw i Lublin 13.-18.oktober. Gruppa besto av 10 pensjonister, sju ungdommer og deres ledere. Målet med besøket var å se prosjekter i Oslo med intergenerasjonelt samarbeid, og bli kjent med beste praksis på området.
Gruppa fikk først høre en presentasjon om Fortellerverkstedet, et prosjekt der 8. og 9. klassinger lager fortellinger sammen med eldre, ledet av Toril Hægeland ved lærerutdanningen, Oslo Met. Et av de viktigste elementene i denne metoden er å stille hverandre spørsmål for å lære mer av hvordan andre generasjoner har opplevd ting, og gjerne starte med å spørre om konkrete opplevelser, som f.eks hvordan huset den eldre bodde i var å bo i, og så la historien utvikle seg videre til å handle om andre deler av livet.
Vi var også invitert til Sulekha Awed og SSK på Grønland. Sulekha fortalte om hvordan samarbeid mellom eldre og yngre somaliere er viktig for å overføre kulturelle verdier holde ved like tradisjoner som fletting av kurver og bryllupsritualer. Men disse tradisjonene må også tilpasses og endres når de flytter til et nytt land. I Norge har de for eksempel modifisert håndverket kurvfletting ved å bruke tau isteden for maisblader, som er vanskelig å få tak i. Etter besøket hos SSK spiste vi lunsj på Nile, en fabelaktig somalisk restaurant som serverer porsjoner enhver blir mett av.
Både i somalisk, polsk og norsk kultur er sang et viktig element. Sang forener generasjoner ved at alle kjenner igjen sangene de lærte som barn, og det blir en del av vår felles kulturarv. I Generasjonssang-prosjektet samarbeider barnehager og sykehjem om sangstunder der barn synger sammen med eldre. Dette er sanger begge generasjoner kjenner, for eksempel “Alle fugler” eller “Fader Jakob”. Vi fikk besøke Generasjonssang i Dronning Ingrids hage i Demenslandsbyen på Tøyen.
Dette omsorgsbygget er også et godt eksempel på et nytt bygg med en god miljøprofil, der de har valgt materialer og utforming ut fra en langsiktig strategi og med en inkluderende arkitektur. Beboerne på Dronning Ingrid kan gå rundt i hele området, og flere av dem kom innom oss og hilste på da vi satt på en av kafeene og fikk introduksjon til byggets grønne profil av Vikki Johansen i Greenbuilt. Dette gjorde besøket til en fin og helhetlig opplevelse, der vi fikk erfare hvordan en inkluderende institusjon fungerer i praksis.
Interessen for miljø og bærekraft forente unge og eldre i denne gruppen, og da Andrew Kroglund fra Besteforeldrenes Klimaaksjon holdt innlegg om deres arbeid på Sentralen dagen etter, var engasjementet til å ta og føle på. Flere stilte kritiske spørsmål, både om norsk oljepolitikk og om hvordan enkeltpersoner kunne bidra, og de var begeistret for initiativene og arbeidet til BKA.
Andrew Kroglund fra BKK fanget både unge og eldre med sitt miljøengasjement for en bedre verden.
Gruppa evaluerte besøket i Oslo som veldig interessant, og noe av det som gjorde størst inntrykk var besøket i Demenslandsbyen. De synes beboerne hadde fått så gode rammer om livet i denne fasen, og mente at åpenheten om demens ikke hadde kommet til deres hjemsted ennå. I Polen er det fortsatt vanligere at familien tar hånd om demente, og når det ikke skal snakkes om denne ganske utbredte lidelsen, kan det også bli en ekstra belastning for de som får dette ansvaret. Samtidig viser deres tradisjoner at familien er mer opptatt av å hjelpe sine eldre enn de er i Norge, der det offentlige har tatt over omsorgen i stor grad.
Ingrid Kjerschow Lohne fikk gruppa til å synge kanon med Fader Jakob, og det ble en morsom stund med litt forvirring, mye latter og vellykket kaospilotering av Lohne.
Dette prosjektet fortsetter med aktiviteter for den eldre gruppen i Polen, og avsluttes med en konferanse i Bilgoraj i februar. Interesserte kan ta kontakt med MiA for mer informasjon om prosjektet, og få tilsendt vår rapport på engelsk om de 10 beste praksis eksempler på intergenerasjonelt samarbeid i Norge.
Jo færre trær, jo lengre må hundene gå for å finne et tre de kan bruke til sin daglige markering.
Prosjektet er støttet av EØS midlene, dvs. av fondet for bilaterale relasjoner, EØS-finansieringsmekanismen 2014-2021 og den norske finansieringsmekanismen 2014-2021.